Zomerzotheid – de vakantiestress voorbij

We gaan op vakantie en we nemen mee: ons werk, koffers vol overbodige luxe, de ruzie met de buurvrouw, de nodige apparatuur om in contact te blijven met het thuisfront en onze sociale contacten, levensmiddelen waar we niet van buiten kunnen en een dosis (on)gezonde stress.

Herkenbaar?

Veel mensen kijken al weken van te voren uit naar de zomervakantie en hebben het goede voornemen om er eens lekker van te gaan genieten. Het begint met de voorpret met het uitzoeken van een vakantiebestemming en hoe we vakantie willen vieren: in een hotel of appartement of nemen we de tent dan wel caravan mee? Gaan we naar een zonnige bestemming elders in Europa, maken we die verre lange reis of verblijven we in ons eigen prachtige land? Alle ideeën en voorkeuren worden afgewogen en daarna wordt de knoop doorgehakt, al dan niet met de nodige overredingskracht door een der ‘partijen’. Bestemming en doel is bekend. Laat nu die vakantie maar komen.

Naarmate de tijd vordert, begint echter ook de stress vaak al toe te nemen. Want oh wat moet er nog veel gebeuren voor vertrek:

Op het werk willen we alles tiptop in orde hebben zodat eventuele collega’s het werk met gemak over kunnen nemen. Desalniettemin willen we tijdens onze vakantie natuurlijk wel op de hoogte blijven van het reilen en zeilen dus de laptop gaat mee zodat we de mail in de gaten kunnen houden en daar waar nodig in kunnen grijpen als het niet gaat zoals ons zint. Ondanks het goede voornemen om de laatste dag nog wat laatste losse klusjes te doen en op tijd te stoppen, zijn we vaak tot laat nog aan het werk en sluiten we alsnog de deur met een ontevreden gevoel achter ons, want tja…

Thuis gaat het er niet veel beter aan toe. De wasmachine maakt overuren om alle was weg te werken. Ook het hele huis van zolder tot kelder moet spik en span in orde zijn, de tuin tip top in orde en ach laten we dan ook maar gelijk die schuur weer eens opruimen. De kinderen willen nog wat nieuwe speeltjes voor onderweg, we willen een nieuwe bikini en als we dan toch aan het shoppen zijn, kunnen we net zo goed gelijk de nieuwste versie van onze smartphone bestellen zodat we deze mee kunnen nemen.

En dan is daar het moment aangebroken om daadwerkelijk de koffer in te pakken. Gemiddeld gaan mensen twee weken weg en nemen voor elke dag minimaal twee setjes kleding met bijpassende schoenen en accessoires mee, want je weet maar nooit… De vliegtuigmaatschappijen spelen hier fantastisch op in om de consument 1 stuk handbagage van 10 kilo ‘gratis’ mee te laten nemen, maar per koffer van 15 en 20 kilo (of meer) te laten betalen. Ik zie ze met regelmaat open op de vliegvelden: een gezin met kinderen met twee megagrote gezinskoffer en iedereen nog een ‘kleine’ koffer die aan alle kanten uitpuilt. Als men met de auto op vakantie gaat, is het hek helemaal van de dam want ook al is de ruimte in elke auto beperkt, we proberen werkelijk zo veel als mogelijk mee te slepen voor het geval dat. Potten pindakaas, bitterballen, grote zakken drop, de eigen koffie, Ipad, e-reader…. Je kunt het zo gek niet noemen of het wordt meegesleept. Zelfs tot op het punt van vertrek wordt er nog een en ander uit de kast gehaald en nog snel in een koffer of in een hoekje van de auto gestopt. En jaaaa! Het moment is daar, we kunnen vertrekken!

Lekker er even helemaal tussenuit. Onderweg naar onze vakantiebestemming heeft ieder zijn eigen mijmeringen, maar het uiteindelijke doel van een ieder is Genieten met een hoofdletter G. “Heb je er nog aan gedacht om mijn pak naar de stomerij te brengen?” Oeps in de voorbereidingsstress toch nog vergeten. “Heb jij tante Katrien nog een berichtje gestuurd?” Wat?! Nee dat zou jij toch doen! “Papa zijn we er al bijna?” Nee we zijn net een kwartier onderweg. “Maar ik verveel me.” Dan ga je met je broertje toch dat nieuwe spelletje doen? “Nee dat is niet leuk.” Voor we het weten zitten we op weg naar onze vakantiebestemming alweer te mopperen.

Eenmaal op de plaats van bestemming suddert de stress voort tijdens het opzetten van de tent, het uitpakken van de koffer en de eerste inspectie van onze nieuwe omgeving. In gedachte gaan we de laatste activiteiten op het werk nog eens na. Ja hoor, zie je toch nog vergeten Pieter op de hoogte stellen van die potentiële klant. Straks eerst maar even een mail sturen. Wat is hier de wifi-code?

In de supermarkt slaan we de eerste levensbehoeften in, we staan bij de vleeswaren en bekijken wat er zoal verkrijgbaar is. Hm het ziet er toch allemaal wel anders uit dan bij ons. De courgettes zijn wat krom en hier en daar ligt er een met een klein plekje erop. Hm nou ja laten we vanavond maar brood met pindakaas eten. Dat is lekker veilig.

Mag het misschien ook anders?
Wat is dat toch met ons mensen en vakantie? Enerzijds willen we de wereld ontdekken en of dat nu in eigen land is of op een ver tropisch eiland maakt niet uit. Anderzijds willen we alles het liefst zoals het thuis. En ondanks dat we ons elk jaar weer voornemen om vooral heerlijk te genieten en ons nergens druk over te maken, vallen we over kleine – vaak totaal geen belangrijke – details. De inhoud van de koffer is daar over het algemeen een goed voorbeeld van.

Willen we het anders? Kunnen we het anders? Natuurlijk kan dat!

Rond op een rustige manier het werk af en gun jezelf misschien zelfs nog een hele of halve dag thuis voor vertrek. Laat die laptop en/of zakentelefoon thuis en wees eens niet bereikbaar tijdens de vakantie.

Laat de controle los over dat je alles in de hand wil hebben en voorbereid wil zijn op alles. Maak desnoods van te voren een lijstje met wat je mee wilt nemen en probeer alleen het hoognodige mee te nemen. Bedenk dat tegenwoordig in heel veel landen alles verkrijgbaar is. Waarom urenlang op zwarte zaterdag in de file staan als je ook op vrijdag of zondag weg kan?

Stel je open voor een ware culinaire ontdekkingstocht en wie weet wat voor lekkers je allemaal HvH 4kan proeven. Laat thuisblijvers weten dat je goed bent aangekomen en hou af en toe contact maar laat social media eens een paar weken even voor wat het is. In plaats daarvan kan je alle aandacht aan jezelf en elkaar geven. Kijk eens om je heen, wat een prachtige omgeving heb je uitgekozen. Trek de (stoute) schoenen aan en ga op ontdekkingstocht.

 

Deze lijst is eigenlijk eindeloos maar waar het vooral op neerkomt is maak je niet te druk, laat die behoefte aan alles onder controle willen hebben los en gebruik die tijd voor elkaar en jezelf. De garantie voor een fantastische vakantie zit ‘m niet in die overvolle koffer of het continue bezig zijn met ‘de buitenwereld’ maar in de aandacht die je elkaar en je omgeving geeft.

Toch nog behoefte aan een gesprek over (vakantie)stress? Neem gerust contact op met La Chiave. Samen kunnen we kijken wat jij in jouw specifieke omstandigheden nodig hebt om stressvrij door het leven te gaan. Kijk voor meer informatie op www.lachiave.nl/stress.