Wat een overgang!

Ze zit tegenover mij. Het is ons derde gesprek en voor de eerste keer zie ik iets van een voorzichtige lach rondom haar mondhoeken. Ze heeft voor het eerst sinds maanden weer eens goed geslapen en alleen dat ene nachtje maakt al een wereld van verschilt, vertelt ze.

Een paar weken daarvoor meldde ze zich in mijn praktijk. Ze had een burn-out vertelde ze mij en ze was ten einde raad. Ze voelde zich zo lamlendig, ze herkende zichzelf niet meer. Ze had alle adviezen van de huisarts opgevolgd maar ze bleef maar klachten houden. Tijdens het uitvoerige intakegesprek kwam ook naar voren dat ze in de overgang zat. Nu moet je weten dat de symptomen die bij een burn-out horen in veel gevallen lijken op die van de overgang.

Symptomen burn-out Symptomen overgang
Vermoeidheid Vermoeidheid
Slecht slapen Slecht slapen
Klachten van depressieve aard Klachten van depressieve aard
Concentratieproblemen Concentratieproblemen
Stemmingswisselingen Stemmingswisselingen
Stressklachten Stressklachten

Ik had dan ook gerede twijfel over de diagnose die ze gesteld had gekregen. Een burn-out heeft deels te maken met iemands persoonlijkheid te maken, maar ik kon hier geen aanwijzingen voor vinden. Ook waren er aanwijzingen die meer richting overgang dan burn-out wezen. Dieper op de materie ingaand kwamen we uit tot de conclusie dat haar klachten wel eens door de overgang veroorzaakt konden worden, mogelijk met een burn-out tot gevolg.

Symptomen overgang
De meest bekende symptomen zijn opvliegers en nachtzweten, het gevolg van de hormoonschommelingen. Hierdoor slaap je slecht en ben je moe. Ook kun je last hebben van stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Maar naast deze bekende klachten is er nog een scala aan symptomen die beduidend minder bekend zijn bij vrouwen: gewrichtsklachten, gewichtstoename, minder zin in seks, haaruitval, geheugenverlies, duizeligheid, ongewenst urineverlies, opgeblazen gevoel, allergieën, een droge huid, slechte concentratie, broze nagels, onregelmatige hartslag, verandering lichaamsgeur, botontkalking, hoofdpijn, brandende tong, paniekaanvallen, spierspanning, misselijkheid, tandvleesproblemen, pijn in de borst en hoofdpijn.

Behandeling
In tegenstelling tot een burn-out is de oorzaak van de overgang lichamelijk en dat vraagt een hele andere benadering. Samen met mijn cliënt namen we haar levensstijl onder de loep en bespraken we hoe zij het een en ander aan kon passen. Mijn cliënt begon met gezonder eten en meer bewegen. Hierdoor werd haar weerstand verhoogd en had zij minder last van haar klachten. De opvliegers en het nachtzweten werden minder waardoor zij beter ging slapen. Dat maakte weer dat ze meer energie kreeg en leuke dingen ging ondernemen. Het domino-effect deed de rest.

Na dat derde gesprek ging ze weer aan het werk. Hoewel er een behoorlijk taboe rust op een onderwerp als de overgang heeft ze het haar leidinggevende en collega’s verteld. Het is belangrijk om zich gehoord en gesteund te voelen. Voor de ander is het belangrijk om te begrijpen wat de overgang fysiek en mentaal met iemand kan doen. Samen kun je dan naar oplossingen zoeken zodat iemand zo optimaal mogelijk kan functioneren. Dit gesprek pakte goed uit voor haar.

Zo’n verandering in levensstijl doe je niet zomaar even. Je hele mindset heeft een boost nodig en hoe fijn is dat met iemand aan je zijde die begrijpt wat je doormaakt en jou van advies kunt voorzien. Geheel klachtenvrij krijg je iemand – zonder medicatie – bijna niet, maar met een positieve mindset en een ander etens- en bewegingspatroon kun je wel een heel eind komen.

Na een vijftal gesprekken namen we afscheid. Vorige week ontving ik een mailtje van haar vanuit een mooie locatie in Drenthe. Ze had besloten om zichzelf te trakteren op een mini retraite. Ze was weer helemaal terug en had weer zin in het leven.