Alle vrouwen krijgen er vroeg op laat mee te maken. En hoewel lang niet iedereen er in de zelfde mate last van heeft – en soms zelfs helemaal niet – kan gesteld worden dat het een enorme impact heeft op je lichaam en je dagelijkse leven. Toch lijkt het niet gepast om er over te praten. Natuurlijk zijn wij Nederlanders enorme nuchtere denkers en moeten we niet zeuren, maar mag ik even een boekje open doen over:
DE OVERGANG
Algemeen bekend als de periode waarin een vrouw stopt met menstrueren en niet meer vruchtbaar is. De laatste menstruatie heet ‘de menopauze’. Er wordt gesteld dat vrouwen meestal rondom hun 50e in de overgang komen. In de praktijk blijkt echter dat vrouwen soms al op veel jongere leeftijd last beginnen te krijgen met de symptomen die bij de overgang horen. Helaas wordt dit lang niet door elke (huis)arts erkend.
De klachten die bij de overgang horen zijn niet gering. De meest bekende is uiteraard de opvlieger, maar de volgende klachten komen ook voor:
gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, vermoeidheid, stemmingswisselingen, haaruitval, slaapstoornissen, moeite met concentreren, geheugenverlies, duizeligheid, opgeblazen gevoel, incontinentie, onregelmatige hartslag, hyperventilatie, depressie, angst, hoofdpijn, pijn op de borst, pijnlijke gewrichten, droge huid, misselijkheid, nachtelijk zweten, spierspanning, klachten tandvlees, verlies libido, vaginale droogheid, veranderende stembanden, allergieën, broze nagels, verandering lichaamsgeur, paniekstoornis, brandende tong, elektrische schokken, klachten spijsvertering, pijnlijke borsten.
Bent u er nog?
Zoals gezegd zijn er vrouwen die niet veel last ervaren tijdens hun overgang maar er zijn ook vrouwen – en dat is toch al snel een slordige 60-80% – die wel last hebben van veel van bovengenoemde symptomen, heel erg veel last…
OPEN BOEK
Nu kan ik van alle symptomen vertellen wat erover verteld wordt op internet. Het wordt wellicht duidelijker als ik uit eigen ervaring vertel, maar voordat ik daarmee begin, wil ik diegene die mij niet zo goed kennen eerst dit vertellen: “Ik ben geen zeurpiet.” Mijn pijngrens ligt hoog en ik kan veel hebben, heel veel hebben.
Goed, is u er klaar voor?
Het begon bij mij met nachtelijk zweten. Midden in de nacht badend in het zweet wakker worden. Soms niet, soms één keer en soms een paar keer per nacht. Daarnaast had ik continue last van een opgeblazen gevoel. Nee dat zeg ik verkeerd, het was geen gevoel, het was een overduidelijk opgezette buik. Ik leek soms wel een paar maanden zwanger! En tot slot had ik last van pijnlijke gewrichten. Ook niet elke dag maar gewoon zo af en toe. Overigens wist ik toen ook niet eens dat deze klachten, met uitzondering van het nachtelijk zweten, bij de overgang hoorden dus heb ik indertijd nog wel de huisarts geraadpleegd vanwege die opgezette buik. “Ach”, dacht ik toen nog onnozel, “als dit het is, gaat dat prima lukken allemaal. Kom maar op met die overgang”… We schrijven vandaag 25 mei 2016 en inmiddels ben ik bekend met die enorme waslijst van klachten waarmee je tijdens je overgang te maken kunt krijgen en ja, ik ben één van die vele miljoenen vrouwen die er last van heeft. En hoe!
Inmiddels is mijn gemiddelde temperatuur continue verhoogd waarbij deze met grote regelmaat torenhoog wordt tijdens een opvlieger. De hele dag ben ik in gesprek met mensen en tijdens die gesprekken voel ik dan ineens dat het zweet mij aan alle kanten uitbreekt. Mijn hele lichaam gloeit en de straaltjes lopen langs rug, borst, voorhoofd en bovenlip. Het kan geen kwaad wordt er dan gezegd en nee dat is ook zo, maar boy oh boy wat is dit onaangenaam.
Normaliter slaap ik ’s nachts gemiddeld zo’n 6-8 uur maar inmiddels is dit wel anders. Op een slechte nacht slaap ik zo’n 2-4 uurtjes hooguit en dat kan soms dagen, weken aanhouden. Dat dit gevolgen heeft voor mijn stemmingswisselingen en vermoeidheid hoeft geen verdere uitleg, toch? Bovendien durf ik te beweren dat het negatieve gevolgen heeft voor mijn weerstand. Nog nooit zo vaak verkouden en grieperig geweest als in 2015 en dit jaar begon niet veel anders.
Had ik vroeger misschien eenmaal per jaar een keer hoofdpijn, inmiddels is dat zeker eenmaal per maand en dan niet een paar uur of een hele dag maar ook dagen achter elkaar. Gelukkig niet heel heftig maar desondanks zit ik dan niet lekker in mijn vel en ben ik hangerig.
Sinds kort heb ik erge last van duizeligheid en misselijkheid. Zo kan het voorkomen dat ik bij de bakker op mijn beurt sta te wachten en vanuit het niets overvallen wordt door een enorme duizeligheid, welke bij mij ook altijd gepaard gaat met extreme misselijkheid. Ik probeer er nog tegen te vechten maar in luttele tienden van seconden sla ik tegen de vlakte, val ik flauw en begin te braken. Natuurlijk is het dan erg lief van de bakker dat hij mij even met zijn auto naar huis rijdt, maar hee dit is echt niet leuk! Eenmaal thuis duik ik mijn bed in en hoop dat de misselijkheid en duizeligheid na een paar uur rust weer over zijn.
Haartuitval, broze nagels en bloedend tandvlees. Check, check, check. Een vervelende bijkomstigheid maar in mijn geval iets waar ik prima mee kan leven.
Voor een fervente wandelaar en fietser is het best lastig om af en toe last te hebben van pijnlijke gewrichten en spierspanning. Dat dit ook met de naderende ouderdom te maken heeft en dat ik niet meer zo soepel ben als 30 jaar geleden dat snap ik maar al te goed. Toch kunnen mijn gedachten dan soms met mij op de loop gaan over dit ouder wordende lichaam want eerlijk is eerlijk, dergelijke klachten relateer ik aan oude mensen en laten we wel wezen: ik heb Sarah nog niet ontmoet dus mag ik mij alsjeblieft nog een tijdje een jonge blom voelen? Een jonge blom zijn?
En dan die vergeetachtigheid. Nee! Soms moet ik echt heel diep nadenken om mij weer te herinneren wat ik de dag ervoor – ja u leest het goed, de dag ervoor – gedaan heb. Waar ik voorheen precies wist welke afspraken ik die week zou hebben, moet ik nu elke dag zeker twee keer mijn agenda raadplegen en dan nog komt het voor dat ik net gekeken heb en mij daarna eigenlijk realiseer dat ik de gelezen informatie niet goed heb opgeslagen. Over concentratieproblemen gesproken!
Tot slot zijn er ook de ergernissen over gewichtstoename – al ben ik daar niet eens zo rouwig om – onregelmatige menstruatie, hyperventilatie en een bonkend hart.
ONGEMAKKEN
Zo noemen we al deze klachten in de volksmond en dat zijn het ook. Geen van alle leveren zij een gevaar op voor de gezondheid (hoewel ik daar zo mijn twijfel over heb) maar dan toch. Als het dan toch ongemakken zijn, waarom wordt er dan altijd zo geheimzinnig over gedaan? En alles bij elkaar genomen, vind ik niet dat ik nog langer kan spreken van ongemakken. Het is iets dat mijn leven sterk beïnvloed en niet bepaald op positieve wijze. Ik voel mij lichamelijk en geestelijk onstabiel, soms ronduit ziek. Alsof ik in zeer korte tijd een totaal ander persoon ben geworden. En ik weet dat ik hierin niet alleen sta. Gelukkig zijn er steeds meer kruiden en homeopathische medicijnen die de symptomen draagbaar maken. Wat mij enorm helpt is acupunctuur, maar iedereen is anders en elk lichaam reageert anders dus kijk wat bij jou past.
Helaas is van te voren niet te voorspellen hoe lang iemand er last van zal hebben. Al met al denk ik dat ik al heel wat jaren bezig ben met de (pré)overgang en dat deze nu duidelijk richting hoogtepunt groeit.
Het is beslist niet mijn bedoeling om eens lekker te klagen en al helemaal niet om zielig gevonden te worden. Dit is een blog om mensen de ogen te openen over zoiets alledaags als de overgang. Slechts weinig mensen beseffen wat een impact de overgang heeft op lichaam, geest en leven. Ondertussen kijk ik uit naar de periode na het hoogtepunt met in mijn gedachten de gevleugelde uitspraak van Sonja Barend: “Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op.” Zal mij niets verbazen als zij toen ook in de overgang zat.