ALLE BEGIN IS MOEILIJK

Niets werkt zo bemoedigend als een volledig nieuw jaar met 12 maanden, 52 weken en 365 dagen. Een fris begin met een zee aan mogelijkheden en kansen die je graag wilt benutten. Waarschijnlijk heb je al enkele ideeën die je dit jaar ten uitvoer wilt brengen maar het is ook mogelijk dat je dit nieuwe jaar zo blanco mogelijk wilt beginnen om te kijken wat er op je pad komt. In elk geval weet je (zo ongeveer) wat je wilt. Het is niet voor niets dat zoveel mensen een nieuw jaar starten met (goede) voornemens.

De praktijk wijst echter uit dat het aantal voornemens dat gedurende de eerste helft van het jaar sneuvelt zo’n 80% is. Dat is een hoog percentage. Waar ligt dat nu precies aan?

Een mogelijkheid is dat mensen zo’n voornemen onderschatten. Afhankelijk van het onderwerp vraagt het hoe dan ook om aandacht. Aandacht in de vorm van tijd om iets voor elkaar te krijgen, aandacht in de vorm van acties die nodig zijn om je doel te bereiken. Maar het vraagt vaak ook om aanpassingen in ons gedrag, in ons zijn, in ons leven. En dat laatste vergt toch wel de nodige discipline, want niets blijkt zo lastig te veranderen als gedrag.

Gemiddeld duurt het 66 dagen om een gewoonte aan te leren. Dit is geheel afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Als je jezelf wilt aanleren een glas water te drinken na het ontbijt heb je zo’n 21 dagen nodig. Maar zodra het ook maar iets moeilijker wordt, duurt het langer voordat er sprake is van een sterkte gewoonte. Een gedragsverandering (bijvoorbeeld minder vaak boos zijn) vergt beduidend meer tijd (bron Crow)

Aan de slag
Dit wetende kun je aan de slag zou je zeggen. Oude gewoontes afleren en/of nieuw gedrag eigen maken. Niets houd je meer tegen, zou je denken maar niets is minder waar. Iedereen weet dat alle begin moeilijk is, daarom heet deze blog ook zo. Hoe kan je de drempel voor jezelf verlagen?

– kijk of hetgeen je wilt bereiken ook realistisch is
– weet zeker dat dit hét juiste tijdstip is om te starten
– heb voor jezelf duidelijk wat jouw motivatie is om het doel te bereiken
– maak jouw doel bereikbaar door deze op te delen in kleine stapjes
– kijk met welke kleine stap je wilt beginnen
– een goed begin is te starten met een stap waarvan je zeker weet dat deze haalbaar is
– eenmaal de eerste hobbel genomen, wordt de weg richting doel al iets gemakkelijker
– vier elke genomen stap
– het geeft niet als je valt, als je maar weer opstaat
– weet dat je altijd je stappen kunt bijstellen: je hebt altijd een keuze
– weet dat je het niet alleen hoeft te doen, er zijn altijd mensen die jou willen bijstaan
– gun jezelf de tijd om te wennen aan alle veranderingen of nog belangrijker
– gun jezelf ook de tijd om te genieten van deze veranderingen en de stappen richting doel

Je mag elke dag opnieuw beginnen

 

 

 

 

Alle begin is moeilijk, dat geldt voor iedereen, ook voor mensen zoals ik die anderen hierin begeleiden en/of ondersteunen. Zoals de meeste van jullie weten ben ik sinds dit jaar directeur van Bureau C&C. In de aanloop daar naar toe ben ik in 2017 al van start gegaan met de voorbereidingen hiervoor en borrelden er allerlei nieuwe ideeën in mij op met mogelijkheden en doelen die ik in 2018 wilde bereiken. Eén van die doelen was en is: balans vinden tussen Coachpraktijk La Chiave, Bureau C&C en mijn persoonlijke leven. In mijn hoofd had ik het prima voor elkaar en het leek vrij simpel, een kwestie van goed agendabeheer als eerste uitgangspunt. In het verleden is gebleken dat dit voor mij zeker een goede manier is om dit te bereiken en toch ben ik – iemand die toch redelijk goed kan plannen – er nog niet in geslaagd om dit in de praktijk tot uitvoer te brengen. De werkzaamheden lopen door elkaar heen en de ideeën buitelen over elkaar heen zodat ik mij soms zelfs wat verloren voel. Het is mij dus nog niet gelukt om hier een gewoonte van te maken en een duidelijke scheidingslijn aan te brengen. Maar ik weet ook, dit hoort erbij. Ik ben pas 1 maand onderweg, dus volgens Crow halverwege het gemiddelde. En ik ben blij met de stappen die gemaakt zijn. In de afgelopen jaren heb ik ook ervaren dat het zo nu en dan nodig is om pas op de plaats te maken, los te laten en te ervaren wat er dan gebeurt. Zo lang ik mijn droom helder voor ogen heb en stappen maak, kom ik er wel. De reis is ingezet, daar gaat het om.

© Coachpraktijk La Chiave – januari 2018