Een leven zonder stress: dat zou fijn zijn!

De afgelopen weken waren bijzonder enerverend voor mij. Zo waren er heel veel (nieuwe) aanmeldingen en ging mijn caseload in zeer korte tijd van ongeveer 15 cliënten naar een kleine 50! Daarbij had ik voor een groot deel geen zeggenschap meer over mijn eigen agenda en had ik te maken met de historie van een collega coach. Eerlijk gezegd heb ik dat lichtelijk onderschat en al snel ondervond ik hiervan de eerste tekenen van stress. Daarnaast overleed mijn schoonzus aan ALS.

Ik had het gevoel voortdurend in de derde versnelling te staan. Slapeloze nachten waren het gevolg. Nacht na nacht lag ik in mijn bed in de hoop de slaap te vatten maar stond ik na verloop van tijd op om wat anders te gaan doen om het vervolgens na en tijdje weer te proberen. Een vicieuze cirkel waaruit ontsnappen onmogelijk leek. Stress verhoogt de adrenaline en dat maakte mij scherp. De gesprekken met de cliënten gingen dan ook goed en ik kon mijn focus goed bewaren. Een enorm pluspunt en toch was de situatie niet gezond. Nadat mijn schoonzus was overleden, heb ik – voor mijn doen – drastische maatregelen genomen. Alle afspraken voor die week werden afgezegd waardoor ik de tijd had om alles op een rijtje te zetten. Wandelingen in de natuur werden afgewisseld met rustmomenten in de tuin, een goed gesprek met een (andere) schoonzus gaf helderheid in mijn gedachten en zo brokkelde de stress langzaamaan af en deed de rust zijn (her)entree.

Hieruit blijkt maar weer eens dat we allemaal maar mensen zijn. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met stress en toch kan het ook mij overkomen om in de valkuil te stappen. Op het moment dat stress zo aanwezig is, lukt het vaak niet meer om helder na te denken. Gelukkig had ik slechts korte tijd nodig om vanuit stress weer in balans te komen. Daarbij bleek voor mij de combinatie van bewegen in de natuur en rust nemen goed voor mijn lichaam. Het gesprek met mijn schoonzus werkte verhelderend voor de geest.

5 tips tegen acute stress

  1. Neem de tijd om veranderingen in je leven een plekje te geven. Van te voren kun je bedenken welke invloed het kan hebben en wat je eraan kan doen om de balans voor jezelf gelijk te houden;
  2. Eenmaal toch door de stress bevangen, blijf er zo laconiek mogelijk onder. Accepteer dat het zo is. Op die manier vreet het minder energie en ga je de strijd niet aan met jezelf;
  3. Blijf niet op de bank hangen. Kijk welke dingen in je leven jou energie geven, maak een lijstje en ga die dingen daadwerkelijk doen. Hoe meer energievreters er zijn, hoe meer tijd je moet besteden aan energiegevers. Zelfs als je er de puf niet voor hebt, even doorzetten. Uiteindelijk krijg je er meer energie door.
  4. Bouw rustmomenten in gedurende de gehele dag dus ook tijdens je werk. Ga in die momenten even naar buiten of doe wat ontspannende oefeningen. Ook kan je een van de vele gratis apps op je telefoon zetten met korte geleide meditaties;
  5. Relativeer! Er zijn ergere dingen op de wereld en ook dit gaat weer over. Lukt dat niet alleen, schakel dan de hulp in van een vriend(in) of een stresscounselor.

© 2017 – Coachpraktijk La Chiave