(Ex)kankerpatiënten

Elke dag opnieuw zijn er mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben. Dit zijn er ongeveer 100.000 per jaar. Elke dag zijn er mensen – jong en oud – voor wie het leven in één klap op zijn kop komt te staan.

ex-kankerpatientenHet is eind augustus 2000 als ik bij mijzelf een knobbeltje in mijn borst ontdek. Gezien de beladen familiegeschiedenis stuurt de huisarts mij direct door naar het ziekenhuis voor onderzoeken. Na een mammografie, een echo, een punctie en een gesprek met de chirurg volgen de woorden dat er niets aan de hand is en dat ik naar huis mag. Toch ben ik er niet gerust op. Het gevoel dat er iets niet klopt, blijft hangen en de volgende dag neem ik contact op met de chirurg. Hij stemt toe met een operatie om het knobbeltje te verwijderen. Half september krijg ik de boodschap: kanker. Een nieuwe operatie en bestralingen volgen. Na een paar maanden ben ik klaar met alle behandelingen en sindsdien ben ik ‘kankervrij’. In de afgelopen jaren heb ik helaas wel mijn vader, mijn moeder en ook mijn zus aan deze nare ziekte verloren.

Mijn manier om met mijn eigen ziekte om te gaan was verstand op nul, behandelingen ondergaan en mijn oude ik worden. Pas na 2 jaar, na het overlijden van mijn vader, besefte ik dat er iets moest veranderen. Dat ik niet door kon gaan zoals ik altijd gewend was geweest. De ziekte heeft zijn weerslag op mij gehad en daarmee ook mijn kijk op het leven. Kanker is niet alleen een fysiek en mentaal probleem van één iemand. Kanker werkt door, je hele leven lang en niet alleen voor jou maar ook voor de mensen om je heen.

Als ervaringsdeskundige kan ik jou helpen bij de psychosociale problematiek rondom het verwerkingsproces van kanker. Rust brengen in de chaos:
– Acceptatie van wat is;
– Opnieuw leren vertrouwen te hebben in jezelf, je lichaam en het leven;
– Balans houden in- of opbouwen van je energiehuishouding;
– Maar ook hoe om te gaan met de naderende dood of de dood van jouw dierbare;
– Leren omgaan met gevoelens als angst, schuldgevoelens;
– Nieuwe levensinzichten integreren in je huidige leven;
– Het oppakken van het arbeidsproces.

Het kan zijn dat je al vrij snel behoefte hebt aan een stukje begeleiding om rust in de chaos te brengen. Maar soms ook komt die behoefte pas (veel) later. Daar staat geen tijd of richtlijn voor. Bij Coachpraktijk La Chiave kun je altijd terecht. Tijdens de begeleiding bestaat de mogelijkheid om wandelsessies te combineren met gesprekken en huiswerkopdrachten.

Op zoek naar begeleiding buiten mijn werkgebied? Kijk dan eens op http://www.bureaucenc.nl