Burnout

Burnout is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren)lange periode van overbelasting. En ondanks dat dit vaak al jaren aan de gang is, kan de diagnose of het vermoeden van burnout toch als een enorm pijnlijke verrassing aankomen. Wellicht ervaar je een gevoel van falen, onzekerheid en/of angst. Want hoe heeft dit kunnen gebeuren? En vooral ook hoe kom je er weer vanaf?

Tijd en rust zijn onontbeerlijk in het herstelproces, maar met veel slapen en weinig doen alleen kom je er niet.

La Chiave biedt een bekwaam en doelgericht behandeltraject aan, waarin uitgegaan wordt van drie basisstappen:

In de eerste stap gaan we aan de slag met het aanleggen van een basisstructuur zodat je kunt herstellen van de burnout en weer energie krijgt. Je kunt hierbij onder andere denken aan stressreductie, ontspanningsoefeningen en het opstellen van een activiteitenplanning. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van wandelsessies in combinatie met gesprekken en huiswerk.

Bij de tweede stap word je je bewust van de aanleiding, signalen en oorzaken van de burnout. Je krijgt inzicht in wat de aanleiding van de overbelasting is, wat jouw energienemers en energiegevers zijn, wanneer jij jouw grenzen overschrijdt en wanneer jij jezelf “in de stress denkt.”

Tot slot leer je hoe je stressoren kunt herkennen, waardoor je op tijd kunt ingrijpen in bepaalde situaties om herhaling te voorkomen. Je leert hoe je anders om kunt gaan met bepaalde situaties, je vindt evenwicht in moeten en mogen, discipline en goed zorgen voor jezelf. Je bekwaamt je volledig in het ombuigen van stress naar rust.

Hoewel er gewerkt wordt aan de hand van bovenstaand basismodel is elk begeleidingstraject uniek en toegespitst op jouw specifieke situatie.